Op deze aanvraag heeft Voordelige-boekhouder.nl gereageerd:

Omschrijving

Belastingadviseur gezocht in kwestie over Huis en vruchtgebruik en testament et cetera

Toelichting op de werkzaamheden
Graag advies in volgende kwestie:
Ik, de eigenaar van een woning, zit met een vruchtgebruiker die gebruik wil maken van een verhuisclausule welke opgenomen was in het testament. Die clausule is niet tot in detail beschreven, behalve dat ik er aan moet meewerken en dat de nieuwe woning lager in waarde moet zijn en dat het vruchtgebruik vervolgens op de nieuwe woning komt te zitten. 
De vruchtgebruiker (gesterkt door advies van haar notaris) verlangt dat ik eerst een nieuwe woning voor haar koop, waarna de oude woning pas kan worden verkocht. 
Volgens mij is dit leuk verzonnen maar heeft dit enorme consequenties voor de belasting als ik zomaar even een tweede woning koop terwijl de oude woning waar het vruchtgebruik en het vruchtgebruikvermogen in zitten nog niet is verkocht. 
Ik ga er ook van uit dat de oude woning pas een jaar later wordt verkocht dus vraag ik mij af of het vruchtgebruik wel op de nieuwe woning kan komen te zitten zolang de oude woning niet is verkocht. 
Zoals u ziet ontstaan er een hoop vragen betreffende de voorfinanciering van de nieuwe woning wat geen schenking mag zijn, de overdrachtsbelastingen, en waar het vruchtgebruik op zit zolang de oude woning niet is verkocht. 

Wat zoek ik
Ik zoek een consult met een adviseur met hopelijk enige kennis of ervaring met de specifieke praktische en belasting technische gevolgen van verhuizen met behoud van vruchtgebruik en het onderhands voorfinancieren van een nieuwe woning. Ik begrijp dat vruchtgebruik vragen misschien beter bij een notaris thuis horen maar die geeft geen duidelijke antwoorden als ik vraag of dat belasting technisch allemaal wel zomaar mag.

Categorieën: Aanvragen

error: Voordelige-boekhouder.nl